Tu ce pietre pretioase preferi?

Atunci cand cauta bijuterii elegante pe care sa le poarte la diferite evenimente importante, femeile isi indreapta atentia spre bijuterii cu pietre pretioase sau semi-pretioase.

O piatra pretioasa este un mineral sau alt material organic care este extras din pamant sau mare, si este adesea apreciat pentru frumusetea si raritatea sa. In forma lor aspra, pietrele pretioase sunt asimetrice si plictisitoare inainte de a fi taiate, slefuite si transformate in bijuterii.

Pietre pretioase vs. pietre pretioase semi-pretioase

Fiecare tip de piatra pretioasa este complet unica, cu un machiaj mineral foarte specific care ii confera caracteristici distincte. Unele pietre pretioase sunt percepute ca fiind mai valoroase decat altele bazate pe raritate, accesibilitate, puritate si, in unele cazuri, semnificatie culturala.

Cele patru pietre pretioase care sunt considerate cel mai frecvent pretioase sunt diamante, rubine, safire si smaralde. Aceste patru pietre sunt considerate pretioase datorita timpului necesar crearii lor, a raritatii si a calitatii sau a machiajului lor chimic.

Desi toate celelalte pietre se incadreaza tehnic in categoria semi-pretioase, multe dintre ele pot fi la fel de pretioase sau rare ca diamantele si rubinele.

Pietre pretioase

 • Au fost considerate mai rare si valoroase inca din cele mai vechi timpuri cand au fost folosite in ritualurile culturale.
 • De obicei de culoare pura, au machiaje chimice extrem de puternice si sunt foarte rare.

Pietre semi-pretioase

 • Uneori sunt la fel de rare ca pietrele pretioase, dar nu sunt percepute ca avand aceeasi valoare.
 • Dispun de o gama larga de nuante primare si secundare, incluziuni unice si diverse machiajuri chimice

Pietre pretioase organice si pietre pretioase minerale

Pietre pretioase organice

 1. Pietre pretioase minerale

Diamante: Un diamant este o concentratie incolora sau aproape incolora de carbon pur. Este cel mai puternic mineral cunoscut din lume, format sub imensa caldura si presiune adanca pe pamant. Desi diamantele sunt percepute ca incolore, acestea vin intr-o gama de culori cum ar fi de galben pana la maro si toate nuantele intre ele.

Safire: Un safir este fabricat din oxid de aluminiu care a fost sub caldura mare si presiune de-a lungul a mii de ani. Safirele au multe culori, inclusiv galben si roz, dar cel mai apreciat este safirul albastru.

Rubinele: Un rubin, format din oxid de aluminiu, este de fapt un tip de safir care isi capata culoarea rosie profunda din incluziunile cromului metalic.

Smaralde: Un smarald se afla in familia de pietre pretioase beriliu, ceea ce inseamna ca este confectionat din aluminiu beriliu cu incluziuni de fier, vanadiu si crom care ii confera culoarea verde sau albastru-verde.

Pietre pretioase create de laborator vs. pietre pretioase naturale

Atat pietre pretioase, cat si semipretioase pot fi gasite in natura sau create intr-un laborator. Nu exista o diferenta chimica intre pietrele pretioase naturale si sintetice – acestea au acelasi aspect, culoare si calitate.

Fiecare piatra pretioasa are un machiaj mineral si chimic foarte specific, care poate fi replicat intr-un laborator pentru a crea o piatra pretioasa autentica intr-un timp mai scurt decat este nevoie pentru ca pamantul sa creeze una natural.

Exista multe avantaje pentru pietrele pretioase create in laborator: sunt lipsite de conflicte, sunt ecologice, mai accesibile decat pietrele naturale si mai rapid produse.

Pietre pretioase create de laborator:

 • Nu este necesara exploatarea miniera pentru obtinerea lor.
 • Sunt identice cu pietre pretioase naturale in toate felurile.
 • Sunt create intr-un timp mai scurt decat pietre pretioase minate.
 • Sunt mai ieftine decat pietrele pretioase naturale.

Pietre pretioase naturale:

 • Trebuie sa fie extrase din pamant sau mare.
 • Au nevoie de sute de mii de ani pentru a se forma natural.
 • Sunt foarte rare si extrem de valoroase.
 • Sunt mai scumpe decat pietrele create de laborator.

One thought on “Tu ce pietre pretioase preferi?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cele-mai-bune-ceasuri-inteligente-ale-acestui-inceput-de-an
ACCESORII

Cele mai bune ceasuri inteligente ale acestui inceput de an

Ceasul inteligent este unul dintre cele mai importante accesorii atat pentru femei cat si pentru barbati. Daca doriti un smartwatch si nu stiti ce sa alegeti, in continuare va prezentam cele mai bune astfel de accesorii ale acestui inceput de an. Share on FacebookTweetFollow us

Read More
Cum-se-alege-inelul-de-logodna-perfect
ACCESORII

Cum se alege inelul de logodna perfect?

Alegerea unui inel de logodna este una dintre cele mai dificile etape prin care va trece un barbat indragostit inainte de a-si cere partenera in casatorie. Share on FacebookTweetFollow us

Read More
cum-sa-ti-alegi-rucsacul-potrivit
ACCESORII

Cum sa-ti alegi rucsacul potrivit?

Pentru multe doamne si domnisoare, rucsacul este accesoriul potrivit dat fiind faptul ca il poarta in viata de zi cu zi. In rucsac isi pot transporta lucrurile de care au nevoie, iar aici putem mentiona rechizitele pentru eleve, produsele de ingrijire personala, cheile, telefonul si alte cele. Share on FacebookTweetFollow us

Read More