Ochelarii de soare sunt un accesoriu pe care il poarta atat femeile cat si barbatii, sunt mereu la moda si va ofera confort vizual. Acestia sunt deosebit de eficienti dat fiind faptul ca va protejeaza ochii de razele puternice ale soarelor si de luminile UV care sunt foarte periculoase, si care va pot pune in pericol vederea.
Ochelarii de soare sunt deosebit de eficienti si pentru a va proteja ochii de vant, praf sau alte particule, nu doar pentru protectia impotriva soarelui.
Cand va aflati in cautarea ochelarilor de soare potriviti, tineti cont de caracteristici precum calitatea lentilei (ochelarii trebuie sa ofere o imagine clara si nedistorsionata), tineti cont de rezistenta lentilei pentru ca este important ca in caz de accident, sa nu va raneasca.
Pentru ca ochelarii sa indeplineasca cerintele mentionate anterior, este important sa va asigurati ca optati pentru o pereche de ochelari la moda care sunt originali, nu contrafacuti.
Purtarea ochelarilor contrafacuti
In cazul in care alegeti sa purtati ochelari de soare contrafacuti, pupila se contracta la lumina astfel incat sa nu permita patrunderea unei mari cantitati de lumina in ochi (in acest fel sunt aparati ochii).
In mometul in care scade intensitatea luminii, pupila se dilata, iar astfel o cantitate mai mare de lumina patrunde in ochi. Ochelarii de soare contrafacuti va lasa impresia ca va protejeaza, dar pentru ca nu au filtre impotriva razelor UV, acestia blocheaza doar lumina, nu si razele UV care sunt daunatoare pentru ochi.
Alegerea ochelarilor
Exista mai multe caracteristici pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand cautati ochelari de soare, iar acestea sunt: filtre de protectie pentru razele UV, dar si lentilele care ofera imagini clare si nedistorsionate; avand si o buna rezistenta.
Pentru a face alegerea corecta, verificati ochelarii astfel incat sa fie conformi cu normativele. Acestora nu trebuie sa le lipseasca urmatoarele:
Marcajul CE: aceta este necesar sa fie vizibil, afisat pe rama si nu prin intermediul unei folii adezive.
Nota informativa care contine:
- Numele si adresa producatorului.
- Categoria de filtru solar cuprinsa intre 0 si 4, urmarind conditiile de luminozitate exterioara:
- Categoria 0 – 80 – 100% eficienta pentru vreme cu noi si fara soare.
- Categoria 1 – 43-80% – eficienti pentru vreme cu nori si cu putin soare.
- Categoria 2 – 18-43% – eficienti pentru vreme cu soare moderat.
- Categoria 3 – 8-18% – eficienti pentru vreme cu soare puternic, si pentru medii ce pot cauza reflexii – apa, nisip.
- Categoria 4 – 3-8% – eficienti pentru vreme cu soare puternic, zapada; si sunt interzisi pentru a fi purtati la condus (transmitanta vizuala foarte mica).
- Tipul de filtru solar (acesta poate fi normal, fotocromatic, polarizant sau degrade).
- Clasa optica (1-a sau a 2-a, in functie de calitatea optica a lentilelor).
- Instructiunile de utilizare, de curatare si de intretinere.
Tipuri de ochelari de soare si tipuri de lentile
Exista de exemplu ochelari de soare cu lentile polarizate. Acestia elimina stralucirile oribitoare care sunt provocate de reflexia luminii. Acestia ofera o mai buna claritate a imaginii.
Exista de-asemenea ichelari de soare care au mare rezistenta la socuri, si care sunt perfecti pentru participarea la sporturi.
Alegerea culorii lentilelor
Exista lentile pentru ochelarii de soare de diferite culori. Lentilele gri de exemplu sunt odihnitoare si nu altereaza perceptia culorilor. Lentilele de culoare verde sunt ideale pentru persoanele cu hipermetropie, si sunt foarte odihnitoare.
Ochelarii care au lentile maro, sunt foarte buni protectori impotriva radiatiilor nocive ale soarelui, iar aceasta este culoarea potrivita pentru miopi.
Pentru cei care prefera lentile galbeme, acestea sunt potrivite pentru schi sau pentru a fi purtate in conditii de cer acoperit. Lentilele albastre creaza o vedere asemanatoare cu alb-negru, si sunt ideale pentru cei cu probleme cu vederea de aproape, in timp ce lentilele roz sunt relaxante.
Alegerea ochelarilor in functie de forma fetei
Atunci cand alegeti ochelarii de soare, tineti cont si de forma fetei. Pentru fata ascutita, sunt recomandati ochelarii cu rame subtiri, totunde sau patrate, insa care nu au marginea de sus lata.
Pentru fata ovala, sunt perfecti ochelarii de aproape toate tipurile. Persoanele cu o astfel de fizionomie se pot considera cele mai norocoase. Pentru persoanele cu fata patrata, ochelarii patrati sau rotunzi sunt potriviti, si de evitat cei cu rama dreptunghiulara sau patrata.
Pentru fata rotunda, sunt de evitat ochelrii cu rame rogunde, in acest caz, sunt de preferat ochelarii cu rame late.