
Balonarea este un simptom care apare in urma acumularii de gaze in intestine si poate fi insotita de crampe abdominale si senzatie generala de disconfort. Balonarea determina marirea in volum a abdomenului si are impact nu doar de ordin estetic, ci afecteaza si starea de spirit.
Balonarea poate avea la baza o serie de cauze. Aceasta se instaleaza cu precadere dupa masa, daca a fost o masa copioasa sau daca alimentele consumate nu sunt tolerate de stomac.
De asemenea, alimentatia dezechilibrata si nesanatoasa, stresul, oboseala si dereglarile hormonale pot sta la baza aparitiei balonarii.
Pe de alta parte este important de facut precizarea ca balonarea poate fi simptom al unei afectiuni serioase, motiv pentru care nu trebuie trecuta cu vederea daca se repeta si devine constanta.
Este insotita de o serie de simptome neplacute, cum ar fi senzatia de stomac umflat si tare, presiune abdominala, flatulenta, greata, diaree sau constipatie. Deseori este acompaniata de dureri de stomac si lipsa poftei de mancare.
Cu ajutorul unor mici schimbari in stilul de viata si cu ingrediente disponibile la domiciliu, se poate combate cu usurinta balonarea. Iata cateva remedii pentru acasa care pot usura disconfortul creat de balonare:
Musetelul
Acesta are proprietati antispastice si antiinflamatoare care imbunatatesc digestia, impiedica arsurile la stomac si relaxeaza muschii. Ceaiul de musetel este un remediu excelent pentru a trata probleme gastrice. Se poate consuma sub forma de ceai, 2-3 pahare pe zi.
Fenicul
Pentru prevenirea starilor de balonare, feniculul va poate fi un adevarat prieten. Semintele de fenicul stimuleaza digestia si impiedica fermentatia, astfel sunt prevenita formarile de gaze din intestine.
Se poate consuma sub forma de ceai si se bea o cana sau doua pe zi. O alta proprietate a acestuia este aceea de a inlatura mirosurile neplacute ale respiratiei si improspatarea acesteia.
Menta
Frunzele de menta si uleiul esential preparat din acestea sunt aliati de nadejde impotriva problemelor digestive. Menta are proprietati antioxidante si detoxifiante care reduc prezenta gazelor intestinale.
Aceasta planta relaxeaza muschii intestinului si nervilor, iar in plus de asta, scade si tensiunea care la randul ei poate provoca balonarea. O cana de ceai de menta consumata inainte de masa, reduce semnificativ balonarea.
Apa cu zeama de lamaie
Daca consumi in fiecare dimineata un pahar de apa calduta cu lamaie, este mai mult decat suficient pentru a evita vizita la medic.
Lamaia este un fruct alcalin, cu abilitatea de a reduce nivelul de aciditate din stomac, prevenind astfel inflamatiile si hiperaciditatea gastrica. Aceasta contine o cantitate semnificativa de fibre, un nutrient necesar pentru a putea digera alimentele consumate.
Apa cu lamaie elimina toate toxinele intestinale si imbunatateste functionarea ficatului prin stimularea productiei de enzime.
Ceapa
Ceapa are o actiune extraordinara asupra balonarii, stopeaza actiunea de fermentare din intestine si chiar absoarbe din gazele deja formate. Aceasta contine subtante care au rol antiseptic si inhiba dezvoltarea germenilor patogeni.
Este si cel mai simplu de consumat deoarece nu trebuie sa faci nimic cu ea, poti sa o consumi o data sau de doua ori pe zi, cel mai bine intr-o salata ca sa o consumi cruda.
Usturoi
Pe langa multe alte beneficii pe care usturoiul le are, acesta este bun si pentru tratarea acumularilor de gaze.
Il poti consuma fie crud, fie sa iti faci un preparat. Pune la foc un vas cu 500 ml de apa sau lapte in functie de preferintele tale si adauga 4 sau chiar 6 catei de usturoi curatati si zdrobiti. Lasa sa fiarba pentru un sfert de ora sau mai mult.
Astfel amestecul obtinut il poti consuma pe tot parcursul zilei, nu tot odata. Jumatate de litru este suficient pentru doua zile.
Asadar, exista remedii la domiciliu impotriva balonarii. Despre alte remedii la domiciliu si diferite tratamente naturiste, exista pe nutzu.ro, o multime de articole interesante, asa ca te astept sa arunci o privire.