Ce se poate vizita in Maramures?

ce-putem-vedea-in-Maramures

Maramuresul este o regiune istorica, un plai frumos, plin de oameni molcomi (calmi). Datinile si obiceiurile din strabuni nu au fost uitate, fiind bine pastrate de maramureseni mandri de port, grai si de locurile natale.

Este considerata una dintre cele mai traditionale regiuni ale Romaniei. Iata care sunt cele mai frumoase locuri din Maramures pe care trebuie sa le vizitezi cand ajungi in zona.

  1. Cimitirul vesel de la Sapanta

Cel mai cunoscut cimitir din Romania este cel Vesel de la Sapanta, fiind unic in tara datorita crucilor sale intens colorate, care infatiseaza scene din viata celor inmormantati acolo si texte pline de umor in care le este descrisa viata intr-o maniera amuzanta. Inspiratia pentru acestea provine din cultura dacica, in care moartea nu era considerant un eveniment trist, ci mai degraba unul vesel, la care viata persoanelor decedate era omagiata de catre cei dragi.

Primle cruci vesele au fost create de Stan Ioan Patras, un sculptor maramuresean renumit in 1935. Casa memoriala a acestuia poate fi vizitata, deoarece se afla in apropierea cimitirului si a fost transformata in muzeu.

Peste 800 de cruci din stejar, lucrate manual de mesteri din zona, cu inscriptii originale, fac parte din cimitir.

  1. Memorialul durerii din Sighetul Marmatiei

La polul opus se afla memorialul durerii, deoarece aceste nu numai ca nu este un loc vesel, ci dimpotriva aduce multa apasare si tristete, incat atunci cand iesi de acolo nu ai cum sa nu ramai cu niste semne de intrebare. In muzeu sunt expuse aproape toate obiectele care se gaseau in perioada comunismului, inclusiv celula in care a fost inchis Iuliu Maniu si multe alte lucruri interesante.

  1. Plimbare cu Mocanita pe Valea Vaserului

Mocanita este ultimul tren cu aburi din Romania, acesta te va purta intr-o calatorie de demult, prin cele mai frumoase peisaje. Privelistea din trenul cu aburi este uimitoare, deoarece acesta travereseaza paduri verzi, stanci abrupte si ape limpezi. Valea Vaserului este renumita si pentru izvoarele sale cu apa minerala si zacamintele de polimetale, care simbolizeaza activitatea vulcanica din zona.

  1. Manastrirea Barsana

Un colt de rai asezat pe un deal, unde mai demult era un cimitir, aceasta manastire este un complex de cladiri traditionale maramuresene, impodobite cu foarte multe flori. Este considerata cea mai frumoasa manastire din Maramures datorita picturilor sale interioare impresionante.

  1. Cascada Cailor

Cascada Cailor este cea mai mare din Romania avand aproximativ 90m inaltime. Se poate ajunge la ea fie prin padure mergand de-a lungul unei potecute, fie cu telescaunul insa daca optezi pentru aceasta varianta e nevoie de un grup de 10-15 persoane. Cascada este impresionanta atat vara , cat si iarna cand este inghetata.

  1. Muzeul Satului Maramuresean

Acest muzeu iti ofera posibilitatea de a vedea case vechi din lemn ars, porti sculptate, garduri din nuiele impletite si stergare pe pereti. Plimbarile prin satele traditionale au farmecul lor, insa o astfel de experienta te va face sa intelegi mai bine ce apropie satele maramuresene, facandu-le sa para un tot unitar fermecator. Acest muzeu se afla in Sighetul Marmatiei.

  1. Varful Pietrosul Rodnei

Una dintre bijuteriile ascunse ale Maramuresului este Varful Pietrosul Rodnei. Este cel mai inalt varf din Carpatii Orientali, fiind atractia favorita a celor care iubesc natura. Pentru a ajunge pana la acesta, trebuie sa parcurgi un traseu de 8-9 ore in ambele sensuri, de dificultate medie. Merita efortul depus, deoarece privelistea pe care o vei admira de la inaltime este cu adevarat impresionanta.

Pe traseu ai sansa de a admira si Lacul Iezer, unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din lume, cu apa cristalina. Privelistea din varf este una de neuitat.

Acestea sunt obiectivele turistice pe care noi ti le propunem sa le descoperi in Maramures, taramul unic care si-a pastrat frumusetea naturala si traditiile de odinioara. Peisajele deosebite din aceasta zona te vor impresiona, deoarece vei descoperi la tot pasul munti impaduriti, capite rustine, lacuri superbe, cascade si izvoare unice sau specii floare pe care nu le-ai mai intalnit in alta parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cele-mai-potrivite-statiuni-pentru-concediu-in-Romania
DESTINATII DE VACANTA

Cele mai potrivite statiuni pentru concediu in Romania

Dupa cum bine stim cu totii, anul 2020 a fost unul foarte trist pentru toata lumea, datorita pandemiei de coronavirus (Covid – 19) cu care ne confruntam. Datorita acestui virus, viata noastra s-a schimbat radical, unii s-au imbolnavit, altii au murit din cauza virusului. Share on FacebookTweetFollow us

Read More
cele-mai-frumoase-locuri-din-judetul-cluj
DESTINATII DE VACANTA

Cele mai frumoase locuri din judetul Cluj

Romania are o multime de regiuni frumoase, iar zona Ardealului cu siguranta nu duce lipsa de astfel de locuri. In randurile care urmeaza ale acestui articol, veti putea descoperi cateva dintre cele mai frumoase locuri din judetul Cluj, locuri pe care trebuie neaparat sa le vedeti. Share on FacebookTweetFollow us

Read More
DESTINATII DE VACANTA

Cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii

Romania este una dintre cele mai frumoase tari din Europa, o tara cu toate formele de relief, si cu multe locuri interesante de vizitat. Unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Romania este Delta Dunarii, despre care vom discuta in continuare. Share on FacebookTweetFollow us

Read More