Ce este hepatita?

ce-este-hepatita

Hepatita se refera la o afectiune inflamatorie a ficatului. De obicei este cauzata de o infectie virala, dar exista si alte cauze posibile ale hepatitei, cum ar fi de exemplu hepatita autoimuna si hepatita care apare ca un rezultat secundar al medicamentelor, medicamentelor, toxinelor si alcoolului.

Hepatita autoimuna este o boala care apare atunci cand corpul iti produce anticorpi impotriva tesutului hepatic.

Ficatul dvs. este situat in zona din dreapta sus a abdomenului. Acesta indeplineste multe functii critice care afecteaza metabolismul in intregul corp, inclusiv:

  • productia de bila, care este esentiala pentru digestie.
  • filtrarea toxinelor din corp.
  • excretia de bilirubina (un produs al globulelor rosii defalcate), colesterol, hormoni si medicamente.
  • descompunerea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor.
  • activarea enzimelor, care sunt proteine ​​specializate esentiale pentru functiile corpului.
  • stocarea de glicogen (o forma de zahar), minerale si vitamine (A, D, E si K).
  • sinteza proteinelor din sange, cum ar fi albumina.
  • sinteza factorilor de coagulare.

Cele 5 tipuri de hepatita virala

Infectiile virale ale ficatului care sunt clasificate ca hepatita includ hepatita A, B, C, D si E. Un virus diferit este responsabil pentru fiecare tip de hepatita transmisa viral.

Hepatita A este intotdeauna o boala acuta, pe termen scurt, in timp ce hepatitele B, C si D sunt cel mai probabil sa devina continue si cronice. Hepatita E este de obicei acuta, dar poate fi deosebit de periculoasa la femeile insarcinate.

Hepatita A

Hepatita A este cauzata de o infectie cu virusul hepatitei A (HAV). Acest tip de hepatita se transmite cel mai frecvent prin consumul de alimente sau apa contaminata de fecale de la o persoana infectata cu hepatita A.

Hepatita B

Hepatita B se transmite prin contactul cu lichidele infectioase ale corpului, cum ar fi sangele, secretiile vaginale sau materialul seminal, continand virusul hepatitei B (HBV). Administrarea tratamentelor injectabile, relatiile sexuale cu un partener infectat, cresc riscul de a face hepatita B.

Hepatita C

Hepatita C provine din virusul hepatitei C (VHC). Hepatita C se transmite prin contact direct cu lichidele corporale infectate, de obicei prin consumul de medicamente injectabile si prin contact sexual.

Hepatita D

Numita si hepatita delta, hepatita D este o boala hepatica grava cauzata de virusul hepatitei D (HDV). HDV este contractat prin contact direct cu sangele infectat. Hepatita D este o forma rara de hepatita care apare doar in combinatie cu infectia cu hepatita B. Virusul hepatitei D nu se poate inmulti fara prezenta hepatitei B.

Hepatita E

Hepatita E este o boala transmisa pe apa cauzata de virusul hepatitei (HEV). Hepatita E se gaseste in principal in zonele cu salubritate deficitara si, de obicei rezulta din ingerarea de materii fecale care contamineaza alimentarea cu apa.

Cauzele hepatitei neinfectioase

Alcoolul si alte toxine

Consumul excesiv de alcool poate provoca leziuni hepatice si inflamatii. Aceasta este uneori denumita hepatita alcoolica. Alcoolul afecteaza direct celulele ficatului.

In timp, poate provoca leziuni permanente si poate duce la insuficienta hepatica si ciroza, o ingrosare si cicatrizare a ficatului.

Alte cauze toxice ale hepatitei includ printre altele si consumul excesiv sau supradozajul de medicamente si expunerea la otravuri.

Raspunsul sistemului autoimun

In unele cazuri, sistemul imunitar considera ficatul ca obiect daunator si incepe sa-l atace. Aceasta provoaca inflamatii continue, care pot varia de la usoare pana la severe, de multe ori impiedicand functia hepatica. Este de trei ori mai frecventa in randul femeilor.

Simptome comune ale hepatitei

Daca aveti forme infectioase de hepatita cronice, cum ar fi hepatita B si C, este posibil sa nu aveti simptome la inceput. Simptomele pot sa nu apara pana la momentul afectarii functiei hepatice.

Semnele si simptomele hepatitei acute apar rapid, si includ:

  • oboseala.
  • simptome asemanatoare gripei.
  • urina intunecata.
  • scaun palid.
  • durere abdominala.
  • pierderea poftei de mancare.
  • pierdere in greutate inexplicabila.
  • pielea galbena si ochii, care pot fi semne de icter.

Hepatita cronica se dezvolta lent, deci aceste semne si simptomele pot fi prea subtile pentru a fi observate.

Cum este diagnosticata hepatita

Istoric si examen fizic

Pentru a diagnostica hepatita, mai intai medicul dumneavoastra va lua istoricul dvs. pentru a determina orice factori de risc pe care i-ati putea avea pentru hepatita infectioasa sau neinfectioasa.

In timpul unui examen fizic, medicul dumneavoastra poate apasa usor in jos pe abdomen pentru a vedea daca exista durere sau sensibilitate. De asemenea, este posibil ca medicul dumneavoastra sa vada daca ficatul dvs. este marit. Daca pielea sau ochii sunt galbeni, medicul va observa acest lucru in timpul examenului.

Testele functiei hepatice

Testele functiei hepatice folosesc probe de sange pentru a determina cat de eficient functioneaza ficatul. Rezultatele anormale ale acestor teste pot fi primul indiciu ca exista o problema, mai ales daca nu prezentati semne cu privire la un examen fizic al bolii hepatice.

Nivelurile ridicate ale enzimelor hepatice pot indica faptul ca ficatul dvs. este stresat, deteriorat sau nu functioneaza corect.

Alte analize de sange

Daca testele functiei hepatice sunt anormale, medicul dumneavoastra va comanda probabil alte analize de sange pentru a detecta sursa problemei. Aceste teste pot verifica virusurile care provoaca hepatita. De asemenea, pot fi utilizate pentru a verifica existenta anticorpilor care sunt obisnuiti in afectiuni precum hepatita autoimuna.

Ecografie

O ecografie abdominala foloseste valuri cu ultrasunete pentru a crea o imagine a organelor din abdomenul tau. Acest test permite medicului dumneavoastra sa se apropie de ficat si organele din apropiere.

Poate dezvalui probleme precum lichidul acumulat in abdomen, afectarea sau marirea ficatului, tumori hepatice, anomalii ale vezicii biliare. Uneori, pancreasul apare si cu imagini cu ultrasunete. Acesta poate fi un test util pentru a determina cauza functiei hepatice anormale.

Biopsia hepatica

O biopsie hepatica este o procedura invaziva care necesita ca medicul dumneavoastra sa ia un esantion de tesut din ficat. Se poate face prin pielea dvs. cu un ac si nu necesita interventii chirurgicale. De obicei, o ecografie este folosita pentru a ghida medicul dumneavoastra atunci cand ia proba de biopsie.

Acest test ii permite medicului sa determine modul in care infectia sau inflamatia v-au afectat ficatul. Poate fi de asemenea, utilizata pentru a proba toate zonele din ficatul dvs. care apar anormale.

Cum este tratata hepatita?

Optiunile de tratament sunt stabilite in functie de tipul de hepatita pe care il aveti si daca infectia este acuta sau cronica.

Hepatita A

Hepatita A nu are nevoie tratament in cele mai multe cazuri, deoarece este o boala pe termen scurt. Odihna la pat poate fi recomandata daca simptomele provoaca disconfort. Daca aveti varsaturi sau diaree, urmati indicatiile medicului pentru hidratare si nutritie.

Vaccinul impotriva hepatitei A este disponibil, si se face pentru a preveni aceasta infectie. Majoritatea copiilor incep vaccinarea la varste cuprinse intre 12 si 18 luni. Este o serie de doua vaccinuri. Vaccinarea pentru hepatita A este disponibila si pentru adulti si poate fi combinata cu vaccinul impotriva hepatitei B.

Hepatita B

Hepatita acuta B nu necesita tratament specific. Hepatita cronica B se poate trata cu medicamente antivirale. Aceasta forma de tratament poate fi costisitoare, deoarece trebuie continuata timp de cateva luni sau ani.

Rezultatele tratamentului pentru hepatita cronica B necesita de asemenea evaluari medicale periodice, si monitorizare pentru a vedea daca  este eficient tratamentul.

Hepatita B poate fi prevenita prin vaccinare, si este recomandata vaccinarea impotriva hepatitei B pentru toti nou-nascutii. Seria a trei vaccinuri este de obicei completata in primele sase luni de copilarie. Vaccinul este, de asemenea, recomandat tuturor personalului medical si personalului medical.

Hepatita C

Medicamentele antivirale sunt utilizate pentru a trata atat forme acute, cat si cronice de hepatita C. Persoanele care dezvolta hepatita cronica C sunt tratate de obicei cu o combinatie de terapii antivirale.

De asemenea, pot avea nevoie de teste suplimentare pentru a determina cea mai buna forma de tratament. Persoanele care dezvolta ciroza (cicatrizarea ficatului) sau boala hepatica ca urmare a hepatitei cronice C pot fi candidati la un transplant de ficat. In prezent, nu exista vaccinare pentru hepatita C.

Hepatita D

Nu exista medicamente antivirale pentru tratamentul hepatitei D in acest moment. Conform unui studiu din anul 2013, un medicament numit interferon alfa poate fi utilizat pentru a trata hepatita D, dar arata doar imbunatatiri la aproximativ 25-30% din oameni.

Hepatita D poate fi prevenita prin obtinerea vaccinarii pentru hepatita B, deoarece infectia cu hepatita B este necesara pentru dezvoltarea hepatitei D.

Hepatita E

In prezent, nu sunt disponibile terapii medicale specifice pentru tratarea hepatitei E. Deoarece infectia este adesea acuta, de obicei se rezolva de la sine.

Persoanelor cu acest tip de infectie li se recomanda adesea sa se odihneasca adecvat, sa bea multe lichide, sa obtina suficiente substante nutritive si sa evite alcoolul. Cu toate acestea, femeile insarcinate care dezvolta aceasta infectie necesita o monitorizare atenta si ingrijire.

Hepatita autoimuna

Corticosteroizii, precum prednisonul sau budesonida, sunt extrem de importanti in tratamentul precoce al hepatitei autoimune. Sunt eficiente pentru aproximativ 80 la suta dintre persoanele cu aceasta afectiune. Azothioprine (Imuran), un medicament care suprima sistemul imunitar, este adesea inclus in tratament. Poate fi utilizat cu sau fara steroizi.

Alte medicamente care suprima imunitatea, precum micofenolat (CellCept), tacrolimus (Prograf) si ciclosporina (Neoral) pot fi de asemenea utilizate ca alternative la azatioprina pentru tratament.

Ce-sunt-si-la-ce-pot-sa-ajute-articolele-seo
DIVERSE

Ce sunt si la ce pot sa ajute articolele seo?

In era digitala, fiecare afacere, indiferent de dimensiune sau industrie, isi doreste sa fie prezenta online. Aceasta prezenta este, insa, doar primul pas. Provocarea reala este sa atragi vizitatori si sa transformi acesti vizitatori in clienti. Aici intervine conceptul de SEO (Search Engine Optimization), iar unul dintre elementele esentiale ale strategiei SEO este articolul SEO. […]

Read More
Ce-este-o-criptomoneda-si-ce-pot-sa-fac-cu-ea
DIVERSE

Ce este o criptomoneda si ce pot sa fac cu ea?

Criptomonedele au devenit un subiect de interes global, atragand atat atentia investitorilor individuali, cat si a marilor companii. De la prima criptomoneda, Bitcoin, lansata in 2009, piata criptomonedelor a crescut exponential, incluzand acum mii de alte monede digitale, cunoscute sub numele de „altcoins”. Share on FacebookTweetFollow us

Read More
Care-este-diferenta-dintre-articole-seo-si-advertoriale
DIVERSE

Care este diferenta dintre articole seo si advertoriale?

In era digitala, vizibilitatea online este esentiala pentru orice afacere care doreste sa atraga si sa retina clienti. Doua instrumente esentiale in acest proces sunt articolele SEO si advertorialele. Share on FacebookTweetFollow us

Read More