Din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosita atat ca aliment cat si ca medicament. Este foarte bogata in compusi vegetali benefici si ofera mai multe beneficii pentru sanatate. Mierea este deosebit de sanatoasa atunci cand este utilizata in loc de zahar rafinat, care este 100% calorii goale.
Mai multe detalii si beneficii insa, puteti descoperi mai jos, pentru a afla de ce este indicat sa consumat mierea.
- Mierea contine nutrienti
Mierea este un lichid dulce si gros, obtinut datorita albinelor care colecteaza in principal nectarul bogat in zahar, din florile din mediu. Odata ajunse in stup, consuma, digera si regurgiteaza in mod repetat nectarul. Produsul final este mierea, un lichid care serveste ca hrana depozitata pentru albine. Mirosul, culoarea si gustul depind de tipurile de flori vizitate.
Nutritional, 1 lingura de miere (21 de grame) contine 64 de calorii si 17 grame de zahar, inclusiv fructoza, glucoza, maltoza si zaharoza. Nu contine practic fibre, grasimi sau proteine. De asemenea, contine cantitati de urme – sub 1% din RDI – din mai multe vitamine si minerale.
- Mierea de inalta calitate este bogata in antioxidanti
Mierea de inalta calitate contine multi antioxidanti importanti. Acestia includ acizii organici si compusii fenolici precum flavonoidele. Oamenii de stiinta cred ca combinatia acestor compusi confera mierii puterea sa antioxidanta.
Interesant este ca doua studii au aratat ca mierea de hrisca creste valoarea antioxidanta a sangelui dumneavoastra. Antioxidantii au fost asociati cu riscul redus de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale si unele tipuri de cancer. De asemenea, pot promova sanatatea ochilor.
- Antioxidantii din acesta pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale
Tensiunea arteriala este un factor important de risc pentru bolile de inima, iar mierea poate ajuta la scaderea acesteia. Acest lucru se datoreaza faptului ca are in compozitie compusi antioxidanti care au fost asociati cu tensiunea arteriala mai scazuta.
- Mierea ajuta de asemenea la imbunatatirea colesterolului
Mierea pare sa aiba un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol. Aceasta conduce la reduceri modeste ale colesterolului LDL total si „rau” in timp ce creste colesterolul HDL „bun”. Aceste rezultate sunt sustinute de diferite studii recente.
- Mierea poate scadea trigliceridele
Trigliceridele crescute in sange sunt un alt factor de risc pentru bolile de inima. De asemenea, sunt asociate cu rezistenta la insulina, un factor important al diabetului de tip 2. Nivelurile de trigliceride tind sa creasca la o dieta bogata in zahar si carbohidrati rafinati.
Interesant, studiile multiple au legat consumul regulat de miere cu niveluri mai scazute de trigliceride, in special atunci cand este utilizata pentru a inlocui zaharul. De exemplu, un studiu care a comparat mierea si zaharul a descoperit un nivel scazut de trigliceride cu 11–19% in grupul de miere.
- Mierea vindeca arsurilor si este eficienta la vindecarea ranilor
Atunci cand este aplicata pe piele, mierea poate face parte dintr-un plan eficient de tratament pentru arsuri, rani si multe alte afectiuni ale pielii. Este deosebit de eficient pentru ulceratiile piciorului diabetic.
- Mierea poate ajuta la reprimarea tusei la copii
Pentru copiii cu varsta peste un an, mierea poate actiona ca un suprimant natural si sigur pentru tuse. Unele studii arata ca este chiar mai eficient decat medicamentul pentru tuse.