Fiecare dintre noi bem cafea? Unele persoane savureaza o cafea calda dimineata dupa ce se trezesc, alte persoane isi beau cafeaua in jurul pranzului intr-o cafenea. Fiecare are propriul obicei legat de consumul cafelei, si nu putem spune ca un obicei este mai bun decat altul
Cafeaua in afara de faptul ca este dupa apa cea mai populara bautura din lume, are si multe beneficii pentru sanatate, iar in continuare puteti descoperi cateva dintre ele.
- Cafeaua este o sursa puternica de antioxidanti sanatosi.
De fapt, cafeaua prezinta mai multa activitate antioxidanta decat ceaiul verde si cacaua, doua superstaruri antioxidante. Oamenii de stiinta au identificat aproximativ 1.000 de antioxidanti in boabele de cafea neprocesate si alte sute se dezvolta in timpul procesului de prajire. Un numar considerabil de studii au mentionat cafeaua ca principala sursa dietetica de antioxidanti pentru subiectii sai.
Cum functioneaza: Antioxidantii combat inflamatia, o cauza care sta la baza multor afectiuni cronice, inclusiv artrita, ateroscleroza si multe tipuri de cancer. De asemenea, ei neutralizeaza radicalii liberi, care apar in mod natural ca parte a functiilor metabolice de zi cu zi, dar care pot provoca stres oxidativ care duce la boli cronice.
Cu alte cuvinte, antioxidantii ne ajuta sa ne mentinem sanatosi la nivel micro protejand celulele noastre de daune. In cele din urma, acidul clorogenic, un antioxidant important gasit aproape exclusiv in cafea, este de asemenea gandit pentru a ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.
- Cofeina ofera un impuls de memorie pe termen scurt.
Cand un grup de voluntari au primit o doza de 100 miligrame (mg) de cofeina, cam atat continuta intr-o singura ceasca de cafea, cercetatorii austrieci au descoperit o crestere in activitatea creierului voluntarilor, masurata prin imagini cu rezonanta magnetica functionala (RMN), in timp ce indeplineau o sarcina de memorie.
Cercetatorii au remarcat ca abilitatile de memorie, iar timpul de reactie al voluntarilor caffeinati a fost de asemenea imbunatatit in comparatie cu grupul de control care a primit un placebo si nu au aratat nicio crestere a activitatii creierului.
Cum functioneaza: cofeina din cate se pare, actioneaza asupra anumitor zone ale creierului, care sunt responsabile de memorie si concentrare, oferind un impuls pentru memoria pe termen scurt, desi nu este clar cat dureaza efectul sau cum poate varia de la o persoana la alta.
- Cafeaua poate ajuta la protejarea impotriva declinului cognitiv.
Pe langa asigurarea unui impuls temporar in activitatea creierului si a memoriei, consumul regulat de cafea poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv asociat bolii Alzheimer si a altor tipuri de dementa.
Intr-un studiu finlandez promitator, cercetatorii au descoperit ca consumul de trei-cinci cani de cafea zilnic la varsta de la mijloc a fost asociat cu un risc scazut de 65% de Alzheimer si dementa in viata ulterioara.
Interesant este ca autorii studiului au masurat de asemenea, efectul consumului de ceai asupra declinului cognitiv, dar nu au gasit nicio asociere.
Cum functioneaza: Exista mai multe teorii aparute cu privire la modul in care cafeaua poate ajuta la prevenirea sau protejarea impotriva declinului cognitiv. O teorie de lucru: cofeina previne acumularea placii beta-amiloide care poate contribui la aparitia si progresia Alzheimerului.
De asemenea, cercetatorii teoretizeaza ca, deoarece consumul de cafea poate fi asociat cu un risc scazut de diabet de tip 2, un factor de risc pentru dementa, reduce si riscul de aparitie a dementei.
- Ficatul tau iubeste cafeaua.
Este adevarat: Pe langa reducerea riscului de cancer la ficat, consumul de cafea a fost legat de o incidenta mai mica de ciroza, in special de ciroza alcoolica. Un studiu realizat in Arhivele de Medicina Interna a demonstrat o corelatie inversa intre consumul crescut de cafea si un risc scazut de ciroza – o reducere de 20 la suta pentru fiecare cana consumata (pana la patru cani).
Cum functioneaza: Oamenii de stiinta au descoperit o relatie inversa intre consumul de cafea si nivelul de sange al enzimelor hepatice. Nivelurile ridicate de enzime ale ficatului reflecta de obicei inflamatia si deteriorarea ficatului. Cu cat subiectii de cafea beau mai mult, cu atat nivelul de enzime este mai scazut.
Acestea sunt asadar 4 exemple de beneficii pe care le puteti avea consumand cafea, insa lista beneficiilor oferite de a doua cea mai populara bautura din lume, este mult mai cuprinzatoare