5 obictive turistice de vizitat in Istanbul

Acoperit de imperii de-a lungul secolelor, strabatand atat Europa cat si Asia, Istanbul este una dintre marile metropole ale lumii. Fondata in jurul anului 1000 i.Hr., colonia Bizantului a ajuns in marea capitala a Imperiului Bizantin din Constantinopol, iar dupa cucerirea otomana a orasului si-a pastrat locul glorios ca inima imperiului lor.

Orasul care a fost redenumit oficial Istanbul dupa infiintarea Republicii Turce, pastreaza multe dintre ramasitele glorioase din istoria sa lunga si ilustra, iar obiectivele turistice de aici vor impresiona orice turist.

Desi multe atractii turistice sunt situate in cartierul vechi al orasului Sultanahmet sau in apropiere, exista o multime de alte lucruri de facut de-a lungul indepartatului orasului. Iata asadar cateva locuri minunate care merita vizitate in Istanbul.

  1. Palatul Topkapi (Topkapi Sarayi)

Construit pentru prima data de catre Mehmet Cuceritorul in secolul al XV-lea, acest palat glorios care este amplasat aproape de Bosfor, a fost locul in care sultanii Imperiului Otoman au stapanit stapanirile lor pana in secolul al XIX-lea.

Complexul vast este considerat a fi un spectacol ametitor de arta islamica, care gazduieste curti opulente captusite cu diferite lucrari complexe de tigla pictate manual, care leaga un razboi de camere somptuos decorate, toate delimitate de ziduri si turnuri.

  1. Moscheea Albastra (Sultan Ahmet Camii)

Cel mai mare cadou arhitectural al sultanului Ahmet I pentru capitala sa a fost aceasta frumoasa moschee, care este mai cunoscuta drept Moscheea Albastra in zilele noastre.

Construita intre 1609 si 1616, moscheea a provocat o forta in intreaga lume musulmana cand a fost terminata, deoarece avea sase minarete (acelasi numar ca Marea Moschee din Mecca). Un al saptelea minaret a fost in cele din urma inzestrat catre Mecca pentru a stinge disidenta.

Moscheea isi primeste porecla din decorul sau interior, de la zecile de mii de placi de gresie Iznik. Intregul efect spatial si de culoare al interiorului face din moschee, una dintre cele mai frumoase realizari ale arhitecturii otomane.

Direct in spatele Moscheii Albastre se afla Bazarul Arasta ; un loc minunat pentru un popas, deoarece magazinele de artizanat de aici vand suveniruri de inalta calitate.

  1. Cisterna Bazilica (Yerebatan Sarniçi)

Cisterna Bazilica este una dintre cele mai surprinzatoare atractii turistice din Istanbul. Aceasta imensa sala subterana, asemanatoare palatului, sustinuta de 336 de coloane in 12 randuri, a depozitat odata alimentarea cu apa pentru imparatii bizantini. Proiectul a fost inceput de Constantin cel Mare, dar terminat de imparatul Iustinian in secolul al VI-lea.

Multe dintre coloanele utilizate in constructii au fost reciclate din structuri clasice anterioare si prezinta sculpturi decorative. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt bazele coloanei cunoscute sub numele de pietre Medusa in coltul de nord-vest, cu sculpturile lor in cap Medusa. O vizita aici este foarte atmosferica, cu coloanele frumos luminat.

  1. Palatul Dolmabahçe

Somptuosul si ornamentatul Palat Dolmabahçe arata influenta clara a decoratiei si arhitecturii europene asupra Imperiului Otoman in secolul al XIX-lea. Construit de sultanul Abdülmecid I in 1854, acesta a inlocuit Palatul Topkapi ca resedinta principala a sultanilor.

Gradinile formale sunt punctate cu fantani, bazine ornamentale si paturi de flori inflorite, in timp ce in interior splendoarea si pompa stilului renascentist turc este orbitor. Interioarele amesteca elemente rococo, baroc, neoclasic si otoman, cu candelabre din cristal mamut, utilizarea liberala a aurului, mobilier in stil francez si tavane fresce orbitoare.

  1. Turnul Galata

Acest turn genovez a fost construit in secolul al XIV-lea si este unul dintre cele mai recunoscute repere din Istanbul. Luati liftul sau scarile pentru o vedere panoramica excelenta asupra orasului de la balconul de sus. Fiti constienti, insa, ca este o o locatie super populara, asa ca veniti mai devreme sau pregatiti-va sa asteptati la coada.

Acestea sunt asadar 5 dintre cele mai importante obiective turistice ale Istanbulului, insa exista o multime de alte locatii super interesante de vizitat, in acest minunat oras, care este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente (Europa si Asia).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cele-mai-potrivite-statiuni-pentru-concediu-in-Romania
DESTINATII DE VACANTA

Cele mai potrivite statiuni pentru concediu in Romania

Dupa cum bine stim cu totii, anul 2020 a fost unul foarte trist pentru toata lumea, datorita pandemiei de coronavirus (Covid – 19) cu care ne confruntam. Datorita acestui virus, viata noastra s-a schimbat radical, unii s-au imbolnavit, altii au murit din cauza virusului. Share on FacebookTweetFollow us

Read More
ce-putem-vedea-in-Maramures
DESTINATII DE VACANTA

Ce se poate vizita in Maramures?

Maramuresul este o regiune istorica, un plai frumos, plin de oameni molcomi (calmi). Datinile si obiceiurile din strabuni nu au fost uitate, fiind bine pastrate de maramureseni mandri de port, grai si de locurile natale. Share on FacebookTweetFollow us

Read More
cele-mai-frumoase-locuri-din-judetul-cluj
DESTINATII DE VACANTA

Cele mai frumoase locuri din judetul Cluj

Romania are o multime de regiuni frumoase, iar zona Ardealului cu siguranta nu duce lipsa de astfel de locuri. In randurile care urmeaza ale acestui articol, veti putea descoperi cateva dintre cele mai frumoase locuri din judetul Cluj, locuri pe care trebuie neaparat sa le vedeti. Share on FacebookTweetFollow us

Read More