Lamaia este una dintre cele mai versatile si populare fructe citrice. Popularitatea sa i se datoreaza gustului racoritor si mirosului, ceea ce o face o alegere populara pentru aromatizarea multor retete si parfumuri.
Lamaia este de asemenea folosita pe scara larga in tot felul de bauturi, de la ceaiuri si cocktailuri pana la sucuri, dar si in alte scopuri.
Alaturi de utilizarea sa evidenta ca aroma, lamaia de mult timp a fost folosita si pentru valoarea sa medicamentoasa. O sursa bogata de vitamina C, lamaia are beneficii imense de sanatate, de la proprietatile sale antibacteriene si antivirale pana la abilitatile sale de stimulare imunitara. Una dintre cele mai frecvente metode de a profita de beneficiile pentru sanatate ale lamaii este prin suc.
Sucul de lamaie actioneaza ca un digestiv si un agent de detoxifiere si ajuta la curatarea ficatului ducand la o mai buna sanatate digestiva. Sucul de lamaie este de-asemenea folosit in crearea diferitelor tratamente acasa, iar in randurile care urmeaza vei afla cateva detalii.
- Masca de par cu lamaie
Se poate folosi suc de lamaie pentru indepartarea cojilor de pe suprafata scalpului. Acestea se formeaza din cauza uscarii excesive a pielii, din cauza matretii sau a rezuduurilor de sampon. Sucul de lamaie are o aciditate foarte buna, care contribuie si la reglarea pH-ului scalpului.
Pentru a crea o masca de par cu lamaie, trebuie diluata o lingura de suc de lamaie intr-o cana de apa, dupa care trebuie masata pielea capului folosind solutia rezultata. Apoi trebuie clatit parul la doua minute de la terminarea aplicarii produsului efectuat acasa.
Imediat dupa aplicarea tratamentului, nu trebuie ca parul sa fie expus la soare, pentru ca exista posibilitatea ca nuanta sa sa se decoloreze cu cateva tonuri.
- Masca impotriva ridurilor
Antioxidantii care se gasesc in sucul de lamaie, contreacareaza efectele nocive ale radicalilor liberi asupra celulelor cutanate. Acesti antioxidanti previn astfel si atenueaza liniile fine. Vitamina C care face parte din compozitia sucului de lamaie, actioneaza in profunzime, iar din acest motiv, va fi refacuta structura de colagen a pielii.
Pentru crearea unui asemenea tratament, se amesteca o lingurita de suc de morcovi, doua lingurite de suc de lamaie, un galbenus de ou si doua linguri de smantana. Se amesteca aceste ingrediente pana la obtinerea unei paste omogene, care se aplica pe fata, si se laja 30 de minute sa actioneze.
Dupa 30 de minute de la aplicarea mastii, trebuie clatita fata cu apa calduta. Daca este utilizata regulat procedura, se va obtine o refacere a elasticitatii pielii, si o reducere considerabila a aspectului inestetic creat de ridurile fine.
- Masca hidratanta
Se poate folosi sucul de lamaie si pentru a crea o masca pentru hidratarea pielii. Poate fi amestecata zeama provenita dintr-un sfert de lamaie, cu o lingura de miere si cu o lingura de ulei de masline. Se mai adauga 15 picaturi de vitamina A uleioasa, dar si o fiola de vitamina E.
Se amesteca ingredientele, dupa care se aplica masca pe tenul curat, iar apoi, dupa o actionare de un sfet de ora, se clateste tenul cu apa calda. Se spune ca acest tratament trebuie repetat de cel mult 3 ori in fiecare saptamana, iar rezultatele vor fi pe masura asteptarilor.
- Masca pentru regenerarea parului
Foarte multe femei cauta remedi pentru parul uscat si deteriorat. Se poate crea o masca speciala acasa, folosind o ceasca de ulei de masline, patru linguri de zeama de lamaie si cinci linguri de miere. Se amesteca ingredientele, apoi se aplica pe parul umed.
Dupa un sfert de ora de actionare a mastii, se spala parul in mod normal, folosind sampon. Parul trebuie clatit foarte bine, iar procedura trebuie repetata de 2-3 ori pe luna, pentru obtinerea celor mai bune rezultate.