Cum se face cafeaua la ibric?

Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi la nivel mondial, alaturi de apa si de ceai, iar oamenii si-au facut diferite obiceiuri din a bea cafea.

Unii aleg sa isi savureze cafeaua la birou alaturi de colegi in fiecare dimineata. Altii nu pleaca din casa pana nu beau o ceasca de cafea, in timp ce exista persoane care beau carea in cafenele sau restaurante.

Acum, exista o multime de aparate de cafea, insa cafeaua la ibric ramane in continuare una dintre bauturile preferate ale fiecaruia. Iata cum se face o cafea la ibric.

Mai intai de toate, ai nevoie de cafea macinata si de un ibric.

  1. Toarna apa rece in ibric, dupa care pune-l la foc pana cand apa incepe sa se incalzeasca.
  2. Adauga 2 lingurite de cafea pentru o ceasca. Pana nu clocoteste, nu amesteca.
  3. Adauga putin zahar daca iti place cafeaua indulcita, insa deocamdata nu amesteca.
  4. In momentul in care cafeaua incepe sa se depuna pe fundul ibricului iar apa este suficinet de calda incat sa topeasca zaharul, amesteca doar de cateva ori, dupa care redu focul.
  5. Amesteca din nou pana cand vezi ca pe marginea ibricului se formeaza bule.
  6. Cand observi bule pe toata marginea ibricului, da focul la minim, sau poti lua ibricul de pe placara.
  7. Sa nu astepti sa dea in clocot cafeaua. Chiar daca unii spun ca trebuie sa astepti sa fiarba, cafeaua turceasca traditionala nu se fierbe.
  8. Acum repedta pasii 5 si 6 de cel mult 2 ori.
  9. Cafeaua este gata.

Chiar daca exista diferite espressoare de cafea, unele mai performante decat altele, atunci cand iti doresti sa te bucuri de aroma cafelei si sa cunosti beneficiile acesteia, fa-ti o cafea la ibric.

Si pentru ca am adus in discutie beneficiile pentru sanatate ale cafelei, in continuare poti descoperi pe scurt cateva exemple.

Cafeaua este o sursa puternica de antioxidanti sanatosi.

De fapt, cafeaua prezinta mai multa activitate antioxidanta decat ceaiul verde si cacaoa, doua superstaruri antioxidante. Oamenii de stiinta au identificat aproximativ 1.000 de antioxidanti in boabele de cafea neprocesate si alte sute se dezvolta in timpul procesului de prajire.

Numeroase studii au mentionat cafeaua ca principala, si in unele cazuri, unica sursa dietetica de antioxidanti pentru subiectii sai.

Cofeina ofera un impuls de memorie pe termen scurt.

Cofeina pare sa afecteze anumite zone ale creierului responsabile de memorie si concentrare, oferind un impuls pentru memoria pe termen scurt, desi nu este clar cat dureaza efectul sau cum poate varia de la o persoana la alta.

Cafeaua poate fi eficienta la protejarea impotriva declinului cognitiv.

Exista mai multe teorii despre modul in care cafeaua poate ajuta la prevenirea sau protejarea impotriva declinului cognitiv. O teorie de lucru: cofeina previne acumularea placii beta-amiloide care poate contribui la aparitia si progresia Alzheimerului.

De asemenea, cercetatorii teoretizeaza ca, deoarece consumul de cafea poate fi asociat cu un risc scazut de diabet zaharat de tip 2, un factor de risc pentru dementa, reduce si riscul de aparitie a dementei.

Cafeaua este sanatoasa pentru inima

Exista unele dovezi ca cafeaua poate sprijini sanatatea inimii prin protejarea impotriva pagubelor arteriale cauzate de inflamatie.

Cafeaua poate ajuta la reducerea anumitor tipuri de cancer.

Polifenolii, substantele fitochimice antioxidante gasite in cafea, au demonstrat proprietati anticarcinogene in mai multe studii si se crede ca ajuta la reducerea inflamatiei care ar putea fi responsabila pentru unele tumori.

Cafeaua poate imbunatati performanta exercitiilor fizice.

Cofeina este un aliat al performantei si al rezistentei; nu numai ca combate oboseala, dar de asemenea intareste contractia musculara, reduce perceptia exercitorului asupra durerii si creste acizii grasi din sange, ceea ce sustine rezistenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *