Oamenii folosesc de obicei ghimbir proaspat sau uscat in gatit, iar unii iau suplimente de ghimbir pentru posibile beneficii pentru sanatate. Exista persoane care isi creaza acasa sucuri folosind ghimbirul ca ingredient principal.
Daca intentionezi sa stii cum se prepara sucul cu ghimbir, citeste pana la final, insa inainte de a-ti prezenta o reteta de suc cu ghimbir, vei descoperi cateva dintre beneficiile acestuia.
Reducerea gazelor si imbunatatirea digestiei
Mai multe studii au investigat efectele gingerului asupra gazelor care se formeaza in tractul intestinal in timpul digestiei. Unele cercetari indica faptul ca enzimele din ghimbir pot ajuta organismul sa se desparta si sa expulzeze acest gaz, oferind alinare de orice disconfort.
Ghimbirul pare de asemenea, sa aiba efecte benefice asupra enzimelor trypsina si lipaza pancreatica, care sunt importante pentru digestie. In plus, ghimbirul poate ajuta la cresterea miscarii prin tractul digestiv, ceea ce sugereaza ca poate ameliora sau preveni constipatia.
Amelioreaza greata
Unele cercetari indica faptul ca ghimbirul poate fi deosebit de util pentru ameliorarea greturilor dupa tratamentul cancerului. Un studiu mic din 2010 a examinat efectele suplimentelor de pulbere de radacina de ghimbir pentru greata la 60 de copii si adulti tineri care au suferit chimioterapie.
Analiza a aratat ca suplimentul a dus la reducerea greatei la majoritatea persoanelor care l-au luat.
Autorii revizuirii studiilor din 2011 au ajuns la concluzii similare. Ei au raportat ca administrarea unei doze zilnice impartite de 1.500 miligrame (mg) de extract de ghimbir a ajutat la ameliorarea simptomelor de greata.
De asemenea, au solicitat studii ulterioare la om pentru a intelege pe deplin efectele ghimbirului asupra greatei si a altor probleme gastrointestinale.
Ameliorarea durerii
Cercetatorii din spatele unui studiu mic, care a inclus 74 de voluntari, au descoperit ca o doza zilnica de 2 grame de ghimbir brut sau incalzit a redus durerea musculara indusa de exercitii fizice cu aproximativ 25%.
ntre timp, o revizuire a studiilor din 2016 a concluzionat ca ghimbirul poate ajuta la reducerea dismenoreei, durere chiar inainte sau in timpul menstruatiei. Cu toate acestea, autorii recunosc ca studiile incluse au fost adesea mici sau de calitate slaba.
Reducerea inflamatiei
Un grup de cercetatori a concluzionat ca luarea ghimbirului pe cale orala este „modest eficient si rezonabil in siguranta” pentru tratarea inflamatiei cauzate de osteoartrita. Cu toate acestea, ei au remarcat ca studiile incluse in metaanaliza lor au fost mici si nu pot reprezenta populatia generala.
Intre timp, o revizuire din 2017 a 16 studii clinice a stabilit ca proprietatile fitochimice ale ghimbirului pot combate inflamatia. Acesti autori au solicitat de asemenea, cercetari suplimentare cu privire la cele mai eficiente doze si tipuri de extract de ghimbir.
Ghimbirul este unul dintre foarte putinele superalimente demne de fapt pentru acest termen. Puteti cumpara ghimbir proaspat sau pudra de la magazinul alimentar local sau puteti cumpara suplimente de ghimbir online, pe care sa le folositi pentru a va prepara proriul suc cu ghimbir, in propria bucatarie.
Primul fel de suc de ghimbir
Pentru a prepara un suc de ghimbir, sunt necesare urmatoarele ingrediente:
- 1 lingura de ghimbir tocat marunt.
- 1 lamaie proaspat stoarsa.
- 230 de mililitri de apa.
- 1 lingura de miere.
Cum se prepara:
Mai intai de toate, apa si ghimbirul maruntit se amesteca pana cand se creaza un amestec gros care are consistenta unei paste. Apoi, se strecoara si se stoarce sucul din pulpa de ghimbir intr-un pahar. Bautura se indulceste cu o lingura de miere, iar apoi se adauga zeama de lamaie, pentru a obtine un gust mai aromat.
Al doilea suc de ghimbir
Exista diferite retete de preparare a sucului de ghimbir, iar acum urmeaza un alt exemplu, pentru care sunt necesrae urmatoarele ingrediente:
- 1 radacina proaspata de ghimbir.
- cateva frunze de menta.
- 2 linguri de miere.
- 1 lamaie proaspat stoarsa (zeama de lamaie).
- 500 de mililitri de apa.
Cum se prepara:
Se curata ghimbirul de coaja, apoi se da prin rozatoare si se toaca marunt. Se pune intr-un blender atat ghimbirul, cat si mierea, zeama de lamaie si apa, si se amesteca bine. Se filtreaza sucul obtinut si se bea cu cateva frunze de menta proasppete, pentru a obtine un gust plin de prospetime.