Romania are o multime de regiuni frumoase, iar zona Ardealului cu siguranta nu duce lipsa de astfel de locuri. In randurile care urmeaza ale acestui articol, veti putea descoperi cateva dintre cele mai frumoase locuri din judetul Cluj, locuri pe care trebuie neaparat sa le vedeti.
Lacul Tarnita
Unul dintre cele mai frumoase lacuri artificiale din Romania, este fara doar si poate Lacul Tarnita, un lac artificial de acumulare. Acesta s-a format in anul 1974, datorita construirii unui baraj care masoara 237 metri lungime si 97 metri latime.
Lacul care are o suprafata de 8 km si adancimea maxima de 70 de metri, se afla localizat intre localitatile Gilau, Rasca si Marisel. Aici puteti veni pur si simplu pentru a vedea privelistea fascinanta, pentru a face poze sau pentru plimbari cu barca pe lac. Puteti face ski nautic sau sa inotati pe lac.
Valea Draganului si barajul Dragan
Unul dintre cele mai spectaculoase baraje din tara este fara doar si poate barajul Dragan, cel care a fost construit in anul 1987. Lungimea sa este de 424 metri, iar latimea de 120 metri. Barajul se afla construit pe raul Dragan, aproape de localitatea Valea Draganului, in judetul Cluj, la 65 km de Cluj Napoca si la 85 km de Oradea.
Peisajul din zona este unul cu adevarat fascinant, deci merita sa ajungeti panaa aici. In plus, puteti vizita si ruinele Cetatii Bologa, aproape de baraj.
Belis Fantanele
Lacul de acumulare si statiunea se afla in apropiere de comuna Belis, dar pe teritoriul comunei Rasca. Lacul de acumulare a luat nastere dupa ce a fost construit barajul intre anii 1970 – 1974. Unele sate din comuna au fost inundate de lac, iar satenii au fost obligati sa se mute mai la deal.
In lac se poate vedea in zilele caniculare de vara, cladirea fostei biserici din satul Giurcuta de Jos, carea a fost inghitita de ape. In afara de privelistea fascinanta, vara te poti bucura de inot si de diferite activitati turistice, cum ar fi pescuitul de exemplu.
Salina Turda
In mod evident, Salina Turda este cel mai important obiectiv turistic la judetului. Peste 2.5 milioane de turisti au vizitat cel putin odata aceasta salina, incepand cu anul 1992 incoace, de cand salina a intrat in circuitul turistic.
Cel mai mare numar de turisti au sosit insa la salina in ultimul deceniu, mai de pe la inceputul anului 2010 incoace. Turistii, in afara de faptul ca se bucura de un aer “plin de sanatate”, pot juca bowling la salina, se pot plimba cu barca pe lacul de la Salina, pot vizita altarul sau minele de sare. Acestia se pot da de-asemenea in caruselul Roata Mare sau pot desfasura alte activitati.
Cei care viziteaza Turda insa, pot alege sa faca o vizita si la mormantul lui Mihai Viteazul, sau sa viziteze Gradina Zoologica. De-asemenea, pot vizita ruinele cetatii Potaissa a legiunii a V-a Macedonica, si ruinele cetatii medievale Turda.
Cheile Turzii
Nu departe de salina, se afla si Cheile Turzii, care au luat nastere in urma erodarii calcarului jurasic. Cheile au lungimea de 1270 metri, iar inaltimea lor este de 200 de metri. Acestea sunt strabatute de catre paraul Hasdate.
De precizat este faptul ca in acest monument al naturii care a fost inclus in patrimoniul UNESCO, s-au format peste 60 de pesteri. Cea mai lunga are lungimea de 120 metri, in timp ce restul pesterilor au sub 20 de metri lungime.
In plus, zona iese in evidenta datorita rezervatiei naturale care gazduieste 10.000 de plante si peste 67 de specii de animale.
Judetul Cluj are asadar o multime de locuri fascinante, acestea fiind doar cateva dintre ele. De aceea, este recomandat sa vizitati acest judet si aceste locuri atunci cand timpul va da voie.