Bijuteriile sunt accesoriile preferate ale femeilior, iar acestea nu rateaza ocazia de a-si completa colectiile de bijuterii atunci cand li se iveste ocazia.
Desigur, bijuteriile cu pietre pretioase sunt preferatele femeilor, iar safirul este una dintre aceste pietre. In continuare vom discuta despre safir, si despre ce trebuie sa stii cand cauti o bijuterie prevazuta cu aceasta piatra!
Safirul albastru este considerat o piatra pretioasa de culoare principala; cu cat nuanta primara este mai pura, cu atat este mai valoroasa piatra pretioasa. Safirele albastre sunt colorate prin urme de titan si fier. Prin cresterea nivelului de titan si fier, saturatia culorii este de asemenea crescuta.
Cele mai frecvente nuante secundare intalnite in safire albastre sunt violetul si verdele. Violetul poate contribui la frumusetea generala a culorii, in timp ce verdele este considerat a fi un aspect al unui safir albastru. Problema este ca toate safirele albastre vor avea o componenta verzuie atunci cand sunt privite in unghiul drept.
Cand griul este inclus in culoarea generala a pietrelor pretioase, denumita adesea o masca gri, safirul va avea o calitate rece sau constanta spre deosebire de nuanta normala de catifea calda a unui safir. Griul este modificatorul sau masca normala de saturatie care se gaseste in safire albastre si se va amesteca adesea cu verde.
Safirele albastre care sunt curate pentru ochi sau complet lipsite de incluziuni sunt neobisnuite, in special in dimensiuni mai mari. Cu toate acestea, safirele albastre cu unele incluziuni interne sunt inca foarte apreciate, atata timp cat incluziunile nu reduc stralucirea, culoarea obscura sau altfel distrug frumusetea pietrelor pretioase.
Safirele albastre cu o greutate de un carat sau mai mult nu sunt de obicei taiate la dimensiuni calibrate sau forme standard. Fiecare piatra pretioasa este modelata pentru a maximiza culoarea si greutatea pietrelor pretioase.
In ceea ce priveste safirele albastre, taierea poate influenta culoarea in mod surprinzator. Safirele sunt pietre pretioase a caror culoare variaza in functie de unghiul din care este privita piatra. Privite intr-o directie, majoritatea safirelor albastre apar albastru-albastru violet. Dintr-o alta directie, vor aparea usor albastru verzui.
Un taietor cu experienta si care este foarte priceput in taierea pietrelor pretioase, isi va orienta pietrele pretioase, astfel incat culoarea albastra spre violet-albastru sa apara prin coroana gemului finit.
Incluziunile de matase sunt de asemenea acceptabile in safire albastre, atat timp cat nu sunt atat de dense incat sa compromita culoarea sau stralucirea. De fapt, incluziunile din matase pot creste valoarea unui safir.
Tratamentele termice utilizate pentru a modifica culoarea si claritatea in safire albastre descompun matasea rutila, astfel incat prezenta matasei intacte indica faptul ca un safir nu este incalzit. Anumite alte incluziuni solide si lichide izbucnesc sau se deformeaza sub caldura extrema si sunt de asemenea, indicatori utili ai tratamentului termic.
Tratamentul termic si difuzarea sunt factori care fac ca safirele albastre sa fie atractive din corundul comun, care nu ar avea o valoare mica sau nicio valoare fara tratament. Tratamentul termic este utilizat pe scara larga pe piata internationala a safirului si se estimeaza ca peste 90 la suta din safirul albastru de pe piata a fost supus astazi tratamentului termic.
Tratamentul de difuzie este mult mai controversat, iar safirurile albastre tratate cu difuzie se vand cu mult mai putin decat cele care au fost tratate numai termic.
Safirii albastri se gasesc intr-o serie de locatii din intreaga lume, inclusiv Cachemira, Myanmar, Sri Lanka, Madagascar, Thailanda, Australia, Tanzania si statul Montana din Statele Unite.