Diamantul este o piatra pretioasa foarte apreciata, aproape venerata in societatea moderna ca simbol al dragostei, angajamentului si bogatiei. Dar din ce elemente sunt realizate diamantele? Si cum sunt facute? Toate aceste detalii le puteti afla in randurile care urmeaza.
Similar cu grafitul, diamantele sunt compuse doar din carbon. Atomii de carbon din diamante sunt organizati ca o grila rigida, permitand o posibilitate mai mica de contaminare si acordandu-le titlul de materialele naturale cele mai cunoscute.
Originea culorii diamantelor
In timp ce diamantele incolore sunt adesea considerate cele mai valoroase, diamantele exista intr-o gama larga de culori din cauza contaminarii minerale sau a deformarii la retea.
De exemplu, diamantele negre provin din contaminarea cu grafit, diamantele rosii din deformarea plastica, violetul din deformarea plastica si contaminarea cu hidrogen, verde de la deformarea iradierii, roz de la deformarea plastica si maro, galben, portocaliu si albastru de la azot.
Dar cand va intrebati din ce sunt fabricate diamantele, carbonul nu este singurul ingredient. Diamantele au alte trei ingrediente cruciale: presiunea, caldura si timpul.
Caldura diamantata, presiune si timp
Diamantele s-au format in mantaua Pamantului, undeva intre acum 1 si 3 miliarde de ani in urma. Formate prin caldura si presiune, diamantele sunt apoi livrate pe suprafata Pamantului prin eruptii vulcanice cu sursa profunda sau miscarea zonelor de subductie care aduc diamantele pe fundul oceanului. Pe langa faptul ca sunt formate adanc in Pamant, diamantele se pot forma si din caldura imensa si presiunea atacurilor de asteroizi.
Diamantele necesita medii de cel putin 752 de grade Fahrenheit (400 de grade Celsius) si 30 kilobarzi. Cele mai favorabile conditii de formare a diamantului pot fi gasite la aproximativ 100 de mile (160 de kilometri) sub pamant.
Originea diamantelor de laborator sau sintetice
Datorita costului ridicat al diamantelor naturale, geologii au dezvoltat metode pentru a crea pietre de laborator si pietre sintetice. Potrivit Muzeului American de Istorie Naturala, cercetatorii suedezi si americani din anii ’50 au fost primii care au descoperit cum sa transforme grafitul si fierul topit intr-un diamant.
Dar ce sunt diamantele facute de om? Desi sunt produse intr-un cadru de laborator, diamantele create de om sunt formate printr-un proces similar cu cel al diamantelor formate natural, folosind aplicarea unei calduri intense si a unei presiuni pe carbon pur.
In momentul in care sunt privite cu ochiul liber, diamantele create in laborator sunt imposibil de deosebit vizual fata de diamantele naturale, dar au adesea preturi cu 15% pana la 30% mai mici. Atunci cand achizitionati un diamant format natural, este esential sa cumparati un diamant certificat, deoarece este extrem de dificil sa diferentiati diamantele reale si cele de laborator.
Utilizarea diamantelor sintetice in societatea moderna
Desi diamantele sunt inaltate in societatea moderna ca simbol al iubirii si bogatiei, cea mai grea substanta naturala din lume este populara si in afara lumii modei.
Potrivit Muzeului Natural de Istorie, diamantele conduc caldura de cinci ori mai rapid decat cuprul, pot trece sau bloca curentii electrici si pot suporta temperaturi extreme si expunere chimica. Diamantele ascutite sunt adesea folosite ca burghie specializate utilizate in producerea de microcipuri si semiconductori.
Deoarece diamantele naturale sunt mai rare, diamantele cultivate in laborator sunt utilizate mai mult in scopuri industriale. In timp ce diamantele sintetice sunt minunate pentru a satisface cerintele in scopuri estetice, indiferent de originea lor naturala sau de laborator.
Pe langa faptul ca sunt utilizate in tehnologie, laboratorul si diamantele sintetice sunt uneori preferate de catre cautatorii de bijuterii datorita originilor lor etice.
Diamantele naturale sunt vazute intr-o istorie intunecata a alimentarii razboaielor si varsarii de sange, in timp ce exploatarea de diamante reprezinta o amenintare pentru mediul inconjurator, lasand pamantul plin de gauri miniere de diamante.
Pentru a evita originile adesea neetice ale diamantelor naturale, multi cumparatori cauta in mod intentionat diamante sintetice sau artificiale.
Diferentele dintre diamantele sintetice si cele naturale
Dar care sunt cele mai bune diamante facute de om? Si diamantele facute de om sunt false? Desi pietrele cultivate in laborator nu sunt formate natural, ele au aceeasi compozitie chimica si proprietati fizice ca si pietrele naturale si, in ciuda originilor lor artificiale, nu sunt „false”. In timp ce diamantele sintetice au aceleasi proprietati fizice, dar diferite proprietati chimice. Prin urmare, diamantele sintetice nu sunt diamante reale.
Cei care eticheteaza diamante sintetice drept false se refera la diamante simulate. Diamante simulate de exemplu, zirconiu cubic, nu au aceiasi compozitie chimica sau proprietati fizice ca diamante reale (sau sintetice) si astfel ar fi denumite in mod corect „diamante false”.
Desi sunt identice in compozitie cu diamantele naturale, diamantele create in laborator pot avea mai putine defecte interne decat omologul lor natural, deoarece sunt fabricate intr-un proces controlat conceput pentru a reduce la minimum defectele.